محققان یافتههای امیدوارکنندهای را منتشر کردند که حتی پس از ۴ سالگی، بسیاری از کودکان غیرکلامی مبتلا به اوتیسم در نهایت مهارت های گفتاری و زبانی خود را توسعه می دهند. به دلایل خوبی خانواده ها، معلمان و دیگران می خواهند بدانند چگونه می توانند رشد گفتار و زبان را در کودکان غیرکلامی یا نوجوانان مبتلا به اوتیسم تقویت کنند. خبر خوب این است که تحقیقات مرکز تخصصی درمان اوتیسم تعدادی استراتژی موثر طراحی کرده است.
اما قبل از اینکه «نکات برتر» خود را با شما به اشتراک بگذاریم، مهم است که به یاد داشته باشید که هر فرد مبتلا به اوتیسم منحصر به فرد است. حتی با تلاش فوق العاده، استراتژی ای که برای یک کودک یا نوجوان به خوبی کار می کند، ممکن است برای دیگری جواب ندهد. افراد غیرکلامی مبتلا به اوتیسم سهم زیادی در جامعه دارند و می توانند با کمک حمایت های بصری و فناوری های کمکی زندگی رضایت بخشی داشته باشند. در این مطلب به بررسی نکاتی برای آموزش حرف زدن به کودکان اوتیسم غیر کلامی می پردازیم.
در اینجا هفت استراتژی برتر ما برای ارتقای رشد گفتار و زبان در کودکان و نوجوانان غیرکلامی مبتلا به اوتیسم آورده شده است.
یکی از موثرترین و شناخته شده ترین درمان ها برای بهبود رشد گفتار و زبان و مهارت ارتباطی کودکان اوتیسم غیرکلامی گفتاردرمانی در اختلال اوتیسم می باشد. راهبرد های زیر برگرفته از توصیه های متخصصین ما به والدین می باشد:
بازی و تعامل اجتماعی را تشویق کنید. کودکان از طریق بازی یاد می گیرند و این شامل یادگیری گفتار و زبان نیز می شود. بازی تعاملی فرصت های لذت بخشی را برای شما و فرزندتان برای برقراری ارتباط فراهم می کند. بازیهای مختلفی را امتحان کنید تا بتوانید آنهایی را که فرزندتان از آنها لذت میبرد را پیدا کنید. همچنین فعالیت های سرگرم کننده ای را امتحان کنید که باعث ارتقای تعامل اجتماعی می شود. به عنوان مثال می توان به آواز خواندن، خواندن شعرهای مهد کودک اشاره کرد. در طول تعامل، خود را در مقابل کودک خود و نزدیک به سطح چشم او قرار دهید، بنابراین کودک راحت تر می تواند شما را ببیند و بشنود.
از فرزند خود تقلید کنید. تقلید صداها و رفتارهای بازیگونه کودک باعث تشویق بیشتر صداگذاری و تعامل با او می شود. همچنین فرزندتان را تشویق کنید که از شما تقلید کند، به عنوان مثال وقتی کودک شما ماشینی را می چرخاند، شما ماشین را می چرخانید. اگر او با ماشین تصادف کرد، شما هم با ماشین خود تصادف کنید. اما پرتاب ماشین را تقلید نکنید!
بر ارتباطات غیرکلامی تمرکز کنید. حرکات و تماس چشمی می تواند پایه ای برای زبان بسازد. با الگوبرداری و پاسخگویی به این رفتارها، فرزندتان را تشویق کنید. در حرکات خود اغراق کنید. هنگام برقراری ارتباط از بدن و صدای خود استفاده کنید – برای مثال، با دراز کردن دست به سمت نقطهای که می گویید «نگاه کن» و هنگام گفتن «بله» سرتان را تکان دهید. از حرکاتی استفاده کنید که تقلید آن برای کودک شما آسان باشد. مثالها عبارتند از کف زدن، باز کردن دستها، دراز کردن بازوها، و غیره. به حرکات کودک خود پاسخ دهید: وقتی او به یک اسباببازی نگاه میکند یا به آن اشاره میکند، آن را به او بدهید. به همین ترتیب قبل از برداشتن اسباببازی به آن اشاره کنید.
“فضایی” را برای صحبت کودک خود بگذارید. طبیعی است که وقتی کودک فوراً پاسخ نمی دهد، میل به پر کردن زبان را احساس کنید. اما بسیار مهم است که به فرزندتان فرصت های زیادی برای برقراری ارتباط بدهید، حتی اگر او صحبت نمی کند. وقتی سوالی می پرسید یا می بینید فرزندتان چیزی می خواهد، چند ثانیه مکث کنید و منتظرانه به او نگاه کنید. مراقب هر گونه صدا یا حرکت بدن باشید و به سرعت پاسخ دهید. سریع بودن پاسخ شما به فرزندتان کمک می کند تا قدرت ارتباط را احساس کند.
زبان خود را ساده کنید. انجام این کار به فرزند شما کمک می کند تا آنچه را که می گویید دنبال کند. همچنین تقلید گفتار شما را برای او آسان تر می کند. اگر کودک شما غیرکلامی است، سعی کنید بیشتر با کلمات تک صحبت کنید. (اگر با توپ بازی می کند، شما می گویید «توپ» یا «غل بده». با عبارات کوتاه مانند «توپ را غل بده» یا «توپ را پرتاب کن» صحبت کنید. این قانون «یک به بالا» را دنبال کنید: عموماً از عباراتی با یک کلمه بیشتر از آنچه فرزندتان استفاده می کند استفاده کنید.
علایق فرزندتان را دنبال کنید. به جای اینکه تمرکز فرزندتان را قطع کنید، کلمات را دنبال کنید. با استفاده از قانون یک نفره، آنچه را که فرزندتان انجام می دهد را روایت کنید. با صحبت در مورد چیزی که فرزندتان با آن بازی می کند به او کمک کنید تا واژگان مرتبط را یاد بگیرد.
وسایل کمکی و پشتیبانی بصری را در نظر بگیرید. فنآوریهای کمکی و پشتیبانیهای بصری میتوانند کاری بیش از جانشینی گفتار انجام دهند. می توانند توسعه آن را تقویت کنند. به عنوان مثال می توان به دستگاه ها و برنامه هایی با تصاویری اشاره کرد که فرزندتان برای تولید کلمات آنها را لمس می کند. در سطح سادهتر، پشتیبانیهای بصری میتواند شامل تصاویر و گروههایی از تصاویر باشد که کودک شما میتواند از آنها برای نشان دادن درخواستها و افکار استفاده کند.
درمانگران تیم گفتاردرمانی ما واجد شرایط منحصر به فردی هستند تا به شما در انتخاب و استفاده از این راهبردها و سایر روش ها برای تشویق رشد گفتار و زبان کمک کنند. در مورد موفقیت های خود و همچنین مشکلاتی که دارید با درمانگران ما صحبت کنید. با کار با تیم مداخله فرزندتان در مراکز ما، می توانید به او کمک کنید تا بتواند «صدای» منحصربه فرد خود را پیدا کند.