در سال گذشته کودک ۳ ساله ما تشخیص اوتیسم را گرفته است. خوشبختانه با کمک های مرکز درمان اوتیسم پیشرفت خوبی کرده بطوریکه در حال حاضر حرف میزنه، درخواست های خود را بیان می کنه و ارتباط برقرار می کند. اما او دچار آبریزش دهان می باشد و باید مدام صورتش را پاک کنیم. چگونه می توانیم به او کمک کنیم که آب دهانش نریزد. در این مطلب به بررسی آبریزش دهان در کودکان اوتیسم، علل و راهکارهای مدیریت آن خواهیم پرداخت. آبریزش دهان در دوران نوزادی طبیعی است. به طور معمول نوزادان در حال رشد بین سنین ۱۸ تا ۲۴ ماهگی شروع به کنترل عضله های بلع و دهان خود می کنند. اما برای کودکان مبتلا به اختلالات رشدی معمول است که بیش از حد و برای مدت طولانیتری نسبت به سایر کودکان آبریزش دهان داشته باشند. که شامل کودکان مبتلا به اوتیسم می شود که بسیاری از آنها در کنترل عضلات خود دچار تاخیر و مشکل هستند.
چه چیزی باعث ترشح بیش از حد آب دهان در کودکان اوتیسم می شود؟
به طور معمول آبریزش دهان بدلیل تون عضلانی کم، عدم حساسیت در اطراف لب ها و صورت، مشکل در بلع یا تولید بیش از حد بزاق است. انواع نقایص عصبی و توجه می تواند به این مسائل دامن بزند، همانطور که اغلب در بین کودکان و گاهی اوقات بزرگسالان مبتلا به اوتیسم دیده می شود. آبریزش دهان غیر بهداشتی است و زمانی که بعد از دوران نوزادی ادامه یابد از نظر اجتماعی مسئله مهمی است، زیرا فرزند شما وارد مهد کودک یا پیش دبستانی می شود. گفته میشود، آبریزش در برخی موقعیتها به عنوان مثال هنگام خواب به طور کلی بیضرر است، مگر اینکه آنقدر زیاد باشد که کودک شما بزاق دهان خود را استنشاق کند.
ارزیابی و گزینه های درمانی آبریزش دهان در کودکان اوتیسم
ابتدا مهم است که در مورد آبریزش آب دهان فرزند اوتیسم خود با پزشک اطفال یا یک متخصص گوش و حلق و بینی کودکان صحبت کنید تا شرایط پزشکی زمینهای جدی را بررسی یا رد کنید. که احتمالاً شامل معاینه لوزهها، سینوسها و غدد بزاقی او میشود. همچنین برخی داروها می توانند آب دهان را بدتر کنند، موضوع دیگری که باید با پزشک پسرتان در میان بگذارید. علاوه بر این پزشک باید ارزیابی کند که آیا ترشح آب دهان کودک شما منجر به استنشاق بزاق به ریههای او میشود یا خیر و او را در معرض خطر ذاتالریه قرار میدهد.
گزینه های درمانی باید متناسب با نیازهای کودک شما باشد و ممکن است نیاز به ارزیابی بیشتری داشته باشد به عنوان مثال توسط یک متخصص گفتاردرمانی یا متخصص کاردرمانی با تجربه در مسائل مربوط به حساسیت دهان و تون عضلانی بررسی شود.
گفتار درمانگران و کاردرمانگران می توانند به کودک اوتیسم شما کمک کنند تا تون عضله های دهان، بسته شدن لب ها و بلع را بهبود بخشد. در برخی موارد درمانگر ممکن است یک دستگاه دندانی یا فنجان چانه را برای کمک به بسته شدن لب، قرار دادن زبان و بلع پیشنهاد دهد.
همچنین ممکن است به کاهش مقدار غذاهای اسیدی که فرزند شما می خورد کمک کند، زیرا می توانند باعث تولید بزاق بیش از حد شوند. اما مهم است که قبل از ایجاد هر گونه تغییر قابل توجهی در رژیم غذایی کودک اوتیسم خود با یک متخصص تغذیه مشورت کنید به خصوص اگر اهل غذا خوردن است.
اهداف درمانی در کنترل آبریزش دهان کودکان اوتیسم
به طور کلی آریزش آب دهان را میتوان از طریق کاردرمانی و یا گفتاردرمانی که بر موارد زیر متمرکز است برطرف کرد:
۱. وضعیت و موقعیت خوب را ایجاد کنید: گاهی اوقات کنترل ضعیف عضلات تنه، گردن و سر منجر به کج شدن سر به سمت پایین می شود. در این حالت بزاق در جلوی دهان جمع می شود و از لب های باز شده می ریزد. درمانگر می تواند به شما کمک کند تا کودک خود را طوری قرار دهید که کنترل مناسب تنه و حمایت از سر را تشویق کند.
۲. ایجاد قدرت و کنترل عضلات دهان: درمانگران از انواع تمرینات حرکتی دهان برای کمک به کودکان برای ایجاد تون عضلانی اطراف دهان استفاده می کنند. برای مثال درمانگر ممکن است از کودک اوتیسم بخواهد لبهایش را دور نی، قاشق یا تکهای غذا ببندد یا با تلفظ صداهای گفتاری لب بسته مانند پ، ب و م تمرین کند. درمانگر به والدین نشان می دهد که چگونه این تمرینات را در خانه ادامه دهید.
۳. حساسیت دهان را افزایش دهید: به طور مشابه، درمانگرها تمرینات لمسی مختلفی دارند که می تواند به کودک شما در ایجاد حساسیت در لب ها، زبان، دهان و چانه کمک کند. این شامل ایجاد آگاهی نسبت به خشکی در مقابل تری می شود. بنابراین کودک اوتیسم وقتی آب دهانش می آید از این موضوع از طریق لمس آگاه شود. تمرینهای حساسیت دهانی میتواند شامل دمیدن حبابها، ایجاد صداهای اغراقآمیز در لبها مانند «اووو»، «ایای» و «پوه-پوه-پوه» باشد. مجدداً درمانگر به شما راهنمایی می کند که چگونه این تمرینات را در خانه انجام دهید.
۴. جویدن و بلع صحیح را تمرین کنید: آیا کودک اوتیسم هنگام غذا خوردن بیش از حد آبریزش دهان دارد؟ اگر چنین است، شما و درمانگر میتوانید با کودک اوتیسم خود برای تسلط بر مراحل جویدن و بلع صحیح کار کنید. انجام این تمرین ها زمانی مفید است که کودک شما به اندازه کافی گرسنه است که از یک میان وعده لذت ببرد. به طور کلی درمانگر به شما نشان میدهد که چگونه حرکات جویدن مناسب (بستن دندانها و سپس لبها و غیره) را مدلسازی یا شکل دهید و فرزندتان را به انجام همین کار تشویق کنید. دادن یک آینه دستی به کودک اوتیسم کمک می کند تا بتواند خودش را در حال انجام این مراحل تماشا کند.
۵. پاک کردن را با دستمال یا حوله تمرین کنید: در حالی که کودک اوتیسم یاد می گیرد که از رطوبت صورت خود آگاه شود، مهم است که تمرین مناسب اجتماعی پاک کردن با دستمال یا حوله را تشویق کنید. برای وعدههای غذایی توصیه میکنم عادت پاک کردن، تمیز کردن و قورت دادن را به او آموزش دهیم. قبل از قورت دادن یک طرف دهان و سپس طرف دیگر را پاک کند. برای تشویق به این عادت هنگام غذا خوردن دستمال را به مچ بند بچسبانید.
۶. همه اینها را با جوایز کنار هم بگذارید: حتماً یک سیستم پاداش ایجاد کنید تا هر قدمی را که فرزندتان با جویدن، بلعیدن، پاک کردن و از همه مهمتر حفظ صورت تمیز و خشک برمیدارد، تقویت کنید. در سن ۳ سالگی ممکن است بخواهید این کار را با ستایش های زیاد و پاداش های کوچک ساده نگه دارید. اما کودک اوتیسم شما ممکن است به اندازه کافی بزرگ باشد که از یک سیستم رمزی که شامل کسب پاداش های بزرگتر مانند یک فعالیت مورد علاقه با شما است، لذت ببرد.
مقاله های مرتبط
مداخله برای آبریزش دهان در کودکان فلج مغزی
چگونه هنگام بیداری آبریزش دهان را متوقف کنیم؟